10 Sëmundjet që shkaktojnë më së shumti vdekje vitet e fundit, sic quhen ndryshe ”10 Sëmundjet e Shekullit”

 

10 Sëmundjet që shkaktojnë më së shumti vdekje vitet e fundit, sic quhen ndryshe ”10 Sëmundjet e Shekullit”

1.                  Sëmundjet Arterio-Koronare (Ischemic Heart Disease)

 

2.                   Goditje

Goditja ndodh kur një arterie në tru bllokohet ose cahet  dhe si pasojë nuk shkon Oksigjen në tru dhe qelizat e tij fillojnë të vdesin brenda disa minutave.

3.                  Sëmundjet Pulmonare Kronike (COPD)

4.                   Infeksionet e Ulëta në Rrugët Respiratore

5.                  Kanceri i Trakesë, Bronkeve dhe Mushkërive

6.                  HIV/AIDS

7.                  Sëmundjet e Diarresë

8.                  Diabeti  Mellitus

 

Diabeti përfshin një grup  sëmundjesh që ndikojnë në prodhimin dhe veprimin  e insulinës në organizëm. Në diabetin e  tipit 1, pankreasi nuk mund të prodhojë insulinë. Shkaku nuk është i njohur. Në diabetine  tipit 2, pankreasi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme, ose nuk mund të përdoret në mënyrë efektive.Diabeti i  tipit 2 mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë kequshqyerjen, mungesa e ushtrimeve, dhembipeshën.

9.                  Komplikimet e Lindjes së Parakohshme

10.               Tuberkulozi (TB)

Cdo Semundje e ka sherimin e saj dhe Natyra ka “Antihelmin” per cdo gje thoshte Shkencetari i mirenjohur Ibn Sina ose Avicenna, “Ne Natyre gjejme cdo Kure, mjafton te dime te kerkojme”.